SFinte vase


 • Potir din argint ciocanit si cizelat cu pietre semipretioase verzi si rosii
  Sfant potir din argint ciocanit si cizelat cu pietre semipretioase verzi si rosii
 • Potir din argint ciocanit
  Sfant potir din argint ciocanit
 • Potire si disc ciocanite
  Sfant potir si disc ciocanite
 • Potir si disc filigran cu pietre incrustate Manstirea Radu Voda
  Potir si disc filigran cu pietre incrustate Manstirea Radu Voda
 • sfinte-vase-schitul-Prodromu-Athos
  Sfinte-vase-schitul-Prodromu-Athos.jpg
 • Potir din setul de sfinte vase - Manastirea Prodromo - Athos
  Potir din setul de sfinte vase - Manastirea Prodromo - Athos
 • Sfinte vase

La inceput Mantuitorul a spus: “Beti intr-u acesta toti...” (Mt.26, 27; Mc.14,23; Lc.22,20), intinzandu-le paharul cu vin  in care se afla continutul binecuvantat si sfintit de divinul invatator. Paharul fiind primul obiect utilizat pentru facerea celor sfinte dupa care a urmat inflorirea si dezvoltarea cultului ceea ce a dus la cresterea numarului obiectelor liturgice. Savarsirea celor sfinte de catre primii crestini era facuta cu ajutorul obiectelor simple provenite din lumea laica carora le-a dat o noua si nobila utilizare. Cu timpul s-au confectionat vase cu scopul vadit  de a fi utilizate pentru savarsirea diferitelor servicii religioase, acestea se observa de la un momendat  cand crestinismul devenise o religie libera, iar simbolul (pestele, ancora, trifdentul) nu mai era un lucru necesar, locul lui fiind inlocuit de semnul crucii sau reprezentari din viata Mantuitorului.
La inceput aceste obiecte au fost folosite pentru nevoie practice iar mai tarziu ele au primit treptat si unele semnificatii simbolice adecvate.

Piesele care compun sfintele vase sunt Sfantul Potir, Sfantul Disc, steluta, lingurita si copia. Cele mai des folosite metale la confectionarea lor sunt aurul si argintul, prin tehnici traditionale cum ar fi filigranul, ciocanirea, cizelura, gravura si cloazonare (email).

Inapoi la obiecte bisericesti


Alte lucrari

Loading

Cadelnite


cadelnite

Chivoturi


chivoturi

Icoane ferecate


icoane ferecate

Candele


candele